Bier uit Gouda (3) – De laatste brouwers

Tapijthuis GoudaGisteren keken we naar het bier van het Catharina Gasthuis in Gouda in de achttiende eeuw. De patiënten kregen een eenvoudig gerstebier van ongeveer 2,5% alcohol te drinken, en er werden wat duurdere bieren gemaakt. Nu het laatste deel van het Goudse drieluik: hoe de gasthuisbrouwerij stopte en wat er nog gemaakt werd bij de naastgelegen brouwers.

Nadat in 1754 de brouwerij van het gasthuis werd stopgezet, gingen de diverse instellingen, zoals het gasthuis, weeshuis en de bejaardenhuizen, hun bieren betrekken bij de andere brouwerijen in de stad, onder meer Het Anker en Het Ossenhoofd, beide aan de Westhaven. Het gebouw waar de brouwerij van het gasthuis was ondergebracht bleef staan, tot het in 1901 is gesloopt.[1] Toch zijn er in de directe omgeving van het Catharina Gasthuis, nog wat restanten van biergeschiedenis bewaard gebleven.

Haven Gouda - Bron: wikipediaWe maken een rondje door dit pittoreske buurtje in de Goudse binnenstad. We beginnen aan de Haven, waar van oudsher de meeste brouwerijen van de stad waren gevestigd. Van de brouwnijverheid van Gouda, ooit een bloeiende bedrijfstak, was in de achttiende eeuw nog maar weinig overgebleven. Daarna, in 1808, was hier aan de Westhaven nog maar één brouwerij over, Het Dubbele Anker . Onder meer door de ‘duurte der granen’, de zware belastingen en import door bierstekers was deze ‘voorheen bloeiend, thans kwijnend’. Rond 1819 werd hij afgebroken.[2]

We lopen de Molenwerf op, een smal zijstraatje van de haven, pal naast het Gasthuis. In 1823 werd hier namelijk een mouterij gevestigd, twee jaar later gevolgd door een brouwerij. Dit bedrijf, De Hand, was op dat moment dus de enige in Gouda.[3] Volgens een krantenadvertentie uit 1882 produceerden ze er ‘Gerste bieren alsmede Hooibouwbier’, en dat laatste werd in 1904 nog als ‘echt Maartsch Bouwbier’ aan de man gebracht.[4] Verder is een etiket van Dubbel Gerste bewaard gebleven.[5] In 1879 nam De Hand een stoommachine in gebruik, waarvoor bij de vergunningsaanvraag een plattegrond van de brouwerij werd gemaakt. In 1907 werd De Hand opgekocht door de Amsterdamse brouwerij ’t Haantje, waarna het een depot werd.[6] De plek van de brouwerij is nu leeg, maar ernaast staat er nog het pakhuis dat in 1892 voor De Hand werd gebouwd, pal aan het watertje onder het Gasthuis door, op Molenwerf 5.[7]

Molenwerf, Gouda Uit: B. de Wit, Op hoop van zaken, Gouda 2004. Plattegrond van Brouwerij De Hand in Gouda - uit: B. de Wit, Op hoop van zaken, Gouda 2004 bieretiketten.nl

 

Catharina Gasthuis Gouda kapelLoop dan het Catharina Gasthuis zelf binnen, want we moeten er in de kapel zijn. In 1882 werd deze namelijk gekocht door brouwerij De Hand om als opslagruimte te gebruiken. Na een lange rechtszaak met de stad Gouda, die meende zelf eigenaar van het gebouw te zijn, ging de kapel echter alsnog naar de gemeente. Ruimtegebrek bleef een probleem voor De Hand, wat verband zal hebben gehouden met de overstap naar ondergisting, want in 1894 vroeg de brouwerij toestemming om ijs uit de grachten te mogen vissen. Geen wonder dat men zich inmiddels ‘Hollandsch en Beijersch Bierbrouwerij’ noemde.[8] Tegenwoordig worden er in de kapel grote religieus getinte schilderijen getoond, maar gedurende een paar jaar lang is hier dus bier bewaard…

Even verderop aan de Molenwerf, bij het bruggetje over de Spieringstraatgracht, staat een merkwaardig bouwsel waaraan alles scheef is. Een wit bepleisterd, in elkaar zakkend en overduidelijk eeuwenoud pand met hoge ramen. In deze voormalige tapijtweverij werd in 1828 een brouwerij gesticht die de naam Het Dubbele Anker ging dragen, gekopieerd van bovengenoemde gelijknamige brouwerij aan de Westhaven. Blijkens krantenadvertenties uit de jaren 1886-1898 maakte men hier puik belegen gerste, dubbeld gerste, hooibouwbier, oud bruin en wijnbier. In een advertentie uit 1888 was brouwer Alexander von Lom bovendien zo aardig te melden dat het vervaardigd werd uit: ‘Hop – mout – water – gist’.[9] Eind 1888 vroeg ook deze brouwerij vergunning aan voor een stoommachine, en ook hierbij werd een plattegrond gemaakt, waarop te zien is hoe via een drijfas aan het balkenplafond de diverse gereedschappen werden aangedreven. Ergens na 1903 is de brouwerij verdwenen, het pand werd een venduhuis. Ik moet nog een keer gaan kijken of de gaten in de balken er nog zitten…[10]

Tapijthuis Gouda Brouwerij Dubbelde Anker, Molenwerf Gouda - Uit: B. de Wit, Op hoop van zaken, Gouda 2004. Goudsche courant 2-5-1888
Goudsche courant 22-6-1892 Goudsche courant 11-4-1898 Rijnbode14-5-1899

 

Is daarmee onze bierwandeling door Gouda ten einde? Nee, want om de hoek op de Oosthaven zit de ruim gesorteerde slijterij De Gouwen Aar, waar in de zestiende eeuw brouwerij ’t Vergulde Cruys was gevestigd. Een prima adres om het bier in te slaan van De Goudsche Leeuw, die in 2012 begon met maken van bier. Vol van historisch besef hebben ze in hun assortiment een kuit- en een gruitbier, Middeleeuws bier waarmee Gouda destijds groot is geworden.

 

[1] Nico Habermehl, ‘Van ziekenboeg tot kunstgebouw – De geschiedenis van het Catharina Gasthuis te Gouda’, in: Tidinge van Die Goude, jaargang 2002, 33-47, hierin p. 35.
[2] Bregje de Wit, Op hoop van zaken. De industrialisatie van Gouda 1813-1913, Gouda 2004, p. 7-8, 40.

[3] De Wit, Op hoop van zaken, p. 39-43.

[4] De Rijnbode 11-6-1882 en 29-5-1904.

[5] www.bieretiketten.nl

[6] De Wit, Op hoop van zaken, p. 130-132, 227-232.

[7] De Wit, Op hoop van zaken, p. 131.

[8] De Wit, Op hoop van zaken, p. 228-229.

[9] Goudsche courant 2-5-1888.

[10] De Wit, Op hoop van zaken, p. 232.


3 reacties op “Bier uit Gouda (3) – De laatste brouwers”

  1. Freek schreef:

    Beste Roel,

    Bijzonder slordig wordt het ware karakter van kuitbier hier geweld aangedaan met de opsomming: ‘Tot de zestiende eeuw moet er veel kuit gebrouwen zijn, dus met gerst, haver en tarwe’. Bier uit Gouda (1).

    Kuitbier wordt en werd gebrouwen op basis van haver en de andere granen zijn slechts menggranen (van eind 14e tot in de 17e eeuw). Voor de Nederlandse wet moeten de ingrediënten naar rato van hoeveelheid worden genoemd. Daaruit blijkt het ‘Goudsche kuyt’ (Bier uit Gouda (3) dus gewoon een goedkoop en makkelijk gerstebier te zijn, evenals het bier van diverse anderen. Brouwen op basis van haver is velen te moeilijk en te duur, dus waarom zou je dat doen?

    Waar maak je je druk om, vraag je je misschien af? Juist bij zogenaamd ‘historisch’ bier komt het aan op dit soort zaken. De consument (en ook de meeste brouwers) snappen er helemaal geen biet van. Als dan ook nog het ‘historisch’ bier gewoon weer hetzelfde gerstebiertje blijkt te zijn, is voor mij, en ik denk voor vele anderen ook, de lol er echt af. Dus zogenaamd historisch bierbrouwers: noem je bier geen kuit of koyt als het niet op basis van haver werd gemaakt.

    groeten,
    Freek

  2. Marco Daane schreef:

    Om de andere granen in kuit ‘slechts menggranen’ te noemen, lijkt me toch voorbij te gaan aan de ontwikkeling en diversiteit destijds. Zeker was haver nog het belangrijkste brouwgraan, en vooral in Gouda – maar in kuit uit Haarlem, Zutphen, Delft, Breda en Amsterdam was het nog maar 50 procent of minder, aanzienlijk minder dan de driekwart of meer van het oudere hoppenbier. Om bijvoorbeeld een kwart tarwe en een kwart gerst in een voorname brouwstad als Delft nou op te zadelen met de kwalificatie menggraan – dat gaat toch wel een beetje ver. In Haarlem vormde gerst zelfs al een derde. Dat was nu juist de kwintessens van kuit: de brouwers wilden het succesvolle Hamburgs wit achterna, waar (toen) dure gerst en tarwe in zaten. Zo’n eenduidig haverbier was kuit dus niet. NB Waar heb je vandaan dat het Goudsche kuyt ‘gerstebier’ is? Ik vind het ook bijzonder vaag, maar op het etiket staan wel degelijk oat malt en tarwe vermeld (zonder hoeveelheden).

  3. Arie schreef:

    Roel,

    Mooi verhaal en inderdaad zit er in het huidige kuytbier wel degelijk oatmalt,ik kan het weten, het wordt namelijk bij mij achter de winkel gebrouwen.

    Groet,
    Arie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *