Bieren

Een van de onderwerpen die ik onderzoek, zijn de verloren bieren van Nederland. Over welke bieren hebben we het dan? Hier een alfabetisch overzicht met een aantal belangrijke soorten.

Gerstebier

Er is een grote variëteit in de historische recepten voor bieren met de naam ‘gerstebier’, die niet exclusief van gerst hoefden te zijn…

Gruitbier

In de Middeleeuwen gebruikte men aanvankelijk geen hop bij het bierbrouwen. In plaats daarvan werd het bier op smaak gebracht met een kruidenmengsel, genaamd gruit.

Hooibouwbier

Over hooibouwbier valt te lezen dat het een slap, troebel, bovengistend bier was, vooral erop gericht de dorst te lessen.

Kluin

Kluinbier was een van de bieren van de stad Groningen. Het werd in de nadagen in het bijzonder aangeprezen als geschikt voor het maken van ‘heet bier’.

Kuit

Kuitbier werd rond het jaar 1400 door de Nederlandse brouwers op de markt gebracht, gemaakt van gemoute haver, met bijmenging van tarwe en gerstemout.

Luiks bier

Luiks bier werd aanvankelijk vooral ge­brouwen van speltmout, met daarbij tarwe en gerst. Later was het een bruin bier van wisselende samenstelling.

Maastrichts oud

Maastrichts oud was een van de ‘oude bruine’ bieren die Nederland in de achttiende en negentiende eeuw heeft gekend.

Minnebier

‘Het versterkendste aller biersoorten’, oorspronkelijk ontwikkeld voor borstvoedende vrouwen…

Mol

Nijmeegse mol was een bijzonder bier: het was een zuur, licht bier dat werd vermengd met een van wort (ongegist bier) gekookte stroop.

Nieuwlicht

Nieuwlicht werd kort voor 1842 uitgevonden in Heumen, bij Nijmegen. Met spelt en kruiden.

Oud bruin

In tegenstelling tot het bier van tegenwoordig met die naam, was Oud bruin een donker bier dat soms wel vijf jaar bewaard werd.

Paulus Jonas

Paulus Jonas was een bier dat in Dordrecht rond de kerst warm (!) werd gedronken.

Princessebier

Een populair bier in de negentiende eeuw. Veel is nog onbekend, maar volgens een recept uit 1866 was het een bruin bier met kruiden.