Over deze site

RMulder

Ik ben historicus, creatieveling en bierliefhebber Roel Mulder.

Op Verloren Bieren speur ik naar de geschiedenis van bier en bierstijlen in Nederland, België en daarbuiten. Nederland heeft immers tientallen biersoorten gekend die nu niet meer bestaan. In België zijn nog heel veel bieren uit vroeger tijden bewaard gebleven, maar wat is het verhaal daarachter? Af en toe kijk ik ook naar andere landen.

Ik zoek de verhalen en ontkracht de mythes. Sinds wanneer drinken we pils? Had Nederland ooit zijn eigen IPA om naar Indië te verzenden? Wat klopt er van de verhalen over Belgische bieren als lambiek en geuze. Is saison echt een ‘farmhouse ale’ en wordt al het abdijbier echt door monniken gebrouwen? Wat is het verschil tussen gruit en kuit?

En passant kijk ik naar bestaande en verdwenen biermerken, van Skol tot Drie Hoefijzers en van Heineken tot InBev. Verder zoek ik naar hoe bier vroeger smaakte, door onderzoek te doen naar recepten, brouwmethoden en ingrediënten. Bierhistorie is immers is het leukste als je het ook kunt proeven. Ik brouw deze recepten op kleine schaal ook na: praktische historie in actie!

Het boek Verloren Bieren van Nederland is verschenen in mei 2017. Verder schrijf ik onder meer voor Bier Magazine en Schuim.

Voor informatie over wat ik nog meer doe, zie mijn site roelmulder.nl.

Email: info@roelmulder.nl

Facebook: facebook.com/lostbeers

Check out the English version of this website: Lost Beers