Nederlands-Indië: de preview

Java bier, bron: bieretiketten.nlIk zit nog te speuren naar de geschiedenis van het bier in Nederlands-Indië. Hadden wij ook van dat extra gehopte bier à la India Pale Ale? Wat dronk Jan Soldaat daar in de tropenzon? Het kost allemaal nog best wat tijd om dat keurig op een rijtje te zetten. Dus hier alvast een voorproefje, met dank aan de krantenviewer van de Koninklijke Bibliotheek…

Om te beginnen dronk men ook in Nederlans-Indië de Pale Ale en Porter van Hodgson bij Londen, op dat moment de belangrijkste leverancier aan Brits Indië:

Java government gazette 8-10-1814

En in 1845 treffen we ook letterlijk echte India Pale Ale aan:

Javasche courant 1-3-1845

Tegen die tijd werd er in de kolonie allang ook weer Nederlands bier gedronken (en helaas ook in slaven gehandeld):

Javasche courant 4-4-1838

En zo was er uiteindelijk een aardig assortiment beschikbaar:

Bataviaasch handelsblad 12-04-1876 uitsnede

En er ontstond zelfs enige productie ter plaatse:

De locomotief 1-03-1888

Toch is er over Nederlands-Indië wel wat meer te vertellen dan het tonen van een paar krantenknipsels. Want van welke andere drank werd nog veel méér gedronken? We gaan kijken naar de drinkgewoonten van soldaat en planter. We zien welke biersoorten je kon drinken als je in je klamboe lag te dromen. En: werd er in Nederland bier speciaal voor de tropen gebrouwen, en is daar een recept van? (En het antwoord is: ja, zulk bier was er en ja, daarvan gaan jullie het recept krijgen…)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *