Het boek is er

Daar ligt het toch maar voor me, en jemig wat is het mooi geworden: het boek. Verloren Bieren van Nederland. Een blauwe harde kaft, binnenin glad papier, met al die plaatjes in kleur. Het verhaal van Nederlands bier van begin tot eind, met recepten erdoor gelardeerd. Ik vind het het mooiste bierboek van het jaar, maar het is ook logisch dat ik dat zou vinden.

Dus toch maar iets over hoe ik het boek in elkaar heb gestoken en hoe het is ontstaan. Niets is zo lekker als een boek maken. Je hebt een visie van wat je ermee wilt, dat vertaal je in een opzet, je maakt een schema en een planning, en je sluit jezelf op om te schrijven. Met af en toe een fikse boswandeling om je ideeën op een rijtje te zetten. Want het wordt alleen een goed boek als je niet de planning, maar je creativiteit het werk laat doen.

Ik wilde een boek dat je in één ruk zou uitlezen. Niet te zwaar: iedereen die wel eens een speciaalbiertje drinkt moest het al een leuk boek vinden. Maar wel met inhoud, want er wordt al genoeg oppervlakkige informatie rondgepompt. Kortom, een beetje zoals dit blog, maar dan wel als één lopend verhaal. Met zijpaden: van de betrapte Brabantse pisdokter Anderegg tot een woest om zich heen slaande VOC-zeeman in een 17e-eeuwse Rotterdamse kroeg. En met recepten als de slagroom op de taart.

Hoewel ik ook best een dikke paperback had willen schrijven, als een soort Bill Bryson in bierland, ben ik heel blij met het kleurige, geïllustreerde boek dat het geworden is. Met onbekende en bekende bierplaatjes. En hoewel ik een boek met enkel etiketten wilde vermijden, moet ik even de geweldige hulp van de mensen van bieretiketten.nl noemen, die mij en de uitgever steeds weer voor nop voorzagen van prachtige scans van de zeldzaamste oude bierlabels.

Sowieso kan ik er niet over uit hoe sympathiek de Nederlandse bierwereld is. Ook voor een relatieve nieuwkomer als ik waren de afgelopen jaren zoveel mensen heel benaderbaar. Voor je het weet sta je aan de bar te proosten met de baas van deze brouwerij of de voorzitter van deze stichting. Ik heb helaas maar een relatief kort stuk kunnen wijden aan de nieuwe brouwers van na 1980, want eigenlijk zouden de verhalen van die pioniers al een boek op zich kunnen vullen.

Hoe dan ook, hopelijk is mijn boek een goede aanvulling op wat er al aan Nederlandse bierboeken was. Met dank aan alle meelezers, meedenkers, tipgevers, brouwers, onderzoekers en alle anderen. Ik moet hier ook even het boek van Marco Daane noemen dat vorig jaar uitkwam. Ik kon het tijdens het schrijven van mijn boek niet lezen, omdat er qua onderwerp natuurlijk wel wat overlap was, en ik wilde wel mijn éigen boek maken. Uiteindelijk is mijn boek heel anders geworden: qua uitstraling, maar ook qua inhoud. Ik wilde bondiger zijn, meer kwijt over het verhaal om de bieren heen, en ik heb natuurlijk de recepten.

Het boek ligt vanaf vandaag in de winkel en wordt op 20 mei officieel gepresenteerd bij brouwerij Jopen in Haarlem. Lang dacht ik: met de publicatie is dit boekproject afgerond. Maar het is natuurlijk pas het begin. Jullie kunnen het nu gaan lezen, er iets van vinden. De kennis in het boek, hoewel niet altijd nieuw, staat voor het eerst overzichtelijk bij elkaar. Heel de Nederlandse brouwwereld kan er nu wat mee. En als de brouwers zich door de recepten laten inspireren, dan… en dat was natuurlijk al een klein beetje aan de gang.

Al met al heb ik het boek willen schrijven dat ik zelf had willen lezen. Een boek waar je dorst van krijgt. Aan jullie om te oordelen of dat gelukt is.

 

P.S. Het boek is dan wel niet uitgegeven als wetenschappelijk werk, toch heb ik tot het laatst toe alles van voetnoten voorzien, om de tekst zo goed mogelijk te verantwoorden. De voetnoten kun je hier los downloaden. Heb je vragen over de herkomst van een bepaald feit, citaat of passage? Dan kun je me ook mailen.


2 reacties op “Het boek is er”

  1. Andy schreef:

    Ik ben erg benieuwd naar het boek. Zet hem bij deze op mijn lijstje.

  2. sjaak Kerkhof schreef:

    Wie o wie kan me aan dit boek helpen? Ik wil er iemand heel blij mee maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *