Het is begonnen!

Openen bierfles Verloren Bieren, de weblog over het bier uit vroeger tijden, is een feit. Ik was natuurlijk al langer bezig: op dossierhop.nl schreef ik al zo’n twee jaar artikelen over de oude biersoorten van Nederland en over de grens. Maar het werd tijd voor een eigen stek.

Nog even voorstellen? Mijn naam is Roel Mulder en ik ben historicus, creatieveling, projectcoördinator, zelfbenoemd alleskunner en ook nog bierliefhebber. Twee jaar geleden begon ik, getriggerd door een oude krantenadvertentie vol met merkwaardige oude bieren (dubbel princessen, minnebier, jong oud…) te zoeken naar biersoorten uit vroeger tijden. Met name voor de 18e en 19e eeuw was hier nog nauwelijks onderzoek naar gedaan. Het resultaat: vele recepten, wetenswaardigheden, nieuwe kennis en een aantal proefbrouwsels. En het doel blijft om die bieren van vroeger te kunnen proeven!

Wat kun je op dit weblog Verloren Bieren allemaal verwachten? Uiteraard komen er nieuwe oude recepten bij, opgediept uit de diepste krochten van de archieven. Ik zal af en toe in specifieke plaatsen gaan kijken: hoe smaakte het bier in Haarlem, Breda, Groningen, het Brabantse platteland, Nederlands-Indië? Leuke vondsten uit het buitenland blijven ook een plaats krijgen. Oude artikelen op dossierhop zullen langskomen in een nieuw jasje want de kennis over de diverse al beschreven bieren (minnebier, hooibouwbier…) is achter de schermen inmiddels behoorlijk groter geworden.

Als je dus wilt weten wat de échte brouwgeschiedenis van Nederland nou is, als je op zoek bent naar recepten van historische bieren, als je hardnekkige biermythes ontzenuwd wilt zien, blijf Verloren Bieren dan volgen. Proost…


11 reacties op “Het is begonnen!”

 1. tineke schreef:

  Laat ik dan de eerste zijn die reageert?
  Bravo Roel, een mooi initiatief van een gedreven man.
  En dan meteen maar een vraag:
  De winterperiode komt er aan.
  Ik weet dat er in Engeland -oude- recepten zijn van bieren die (met of zonder verwarmende toevoegingen) WARM gedronken werden.
  Ben je daarmee bekend en weet je in Nederland van dergelijk recepturen?
  Succes en Grts……………

 2. Roel Mulder schreef:

  Hoi Tineke,
  Dank je voor je reactie. Het antwoord is: jazeker!
  Kijk eens bij: http://verlorenbieren.nl/bieren/paulus-jonas/

 3. Fedor Vogel schreef:

  Prachtig initiatief Roel!
  Wij van Bier! magazine gaan (en blijven) je volgen.
  Wel zeer symbolisch om deze website op 2 november (Allerzielen) te starten. Leve alle ter ziele gegane bieren!

 4. Ramses schreef:

  Mooie site, ik hoop dat ik er lekkere ideeën uit kan opmaken
  Proost!

 5. Anneke schreef:

  Gefeliciteerd met dit nieuwe initiatief. We hopen dat je met deze blog veel contacten krijgt in de bierwereld en nieuwe ideeën op gaat doen. Veel succes!!!!!

 6. Chiel schreef:

  Gefeliciteerd met deze nieuwe site. Dit blijft een mooi deel van onze geschiedenis.

 7. De Bierverteller schreef:

  Hé die Roel!

  Super initiatief. Ik las, zoals je weet, met veel plezier jouw bijdragen aan dossier hop. Goed dat je nu je eigen stek hebt. Ik ga het zeker volgen.

  Veel succes! En heb je nog wat opnieuw herrezen bieren staan… Ik vul graag je testpanel aan.. 😉

  Met proostende groet!

 8. Hans Geux schreef:

  Wij, van de Roerstok, Tilburg, blijven je via onze Facebook page volgen, veel reaktie’s gekregen, Doorgaan !! Machtig interestant voor home bouwers !!

 9. Eric van Boxel schreef:

  Geweldig initiatief! Ook ik hoop op op lekkere recepten van vroeger!

 10. Jeannette schreef:

  Hi Roel,leuke blog heb je! Ik heb je bij mijn links gezet. Misschien vind je mijn laatste blog over warm bier ook interessant: http://www.jeannettekoockt.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *