Vijf ‘verloren’ Belgische biermerken die terugkeerden op de markt

Een poster van Petre Devos, in het decor van The big bang theory.Onlangs zette ik wat oude Belgische biersoorten op een rijtje die na lange afwezigheid terugkeerden. Maar dat kan ook met biermerken. Ooit uit de handel gehaald, weggeconcurreerd door Stella en Jupiler, maar niet vergeten. En dan duikt er altijd wel iemand op die het toch weer wil maken. Want het smaakte zo legendarisch goed, het was plaatselijk zo bekend, of: het kwam op tv.

 

Jack-Op

Jack-OpDit bruin bier versneden met lambiek was bijzonder populair bij de studenten van Leuven. De brouwerij beweerde dan ook dat Jack-Op het studeren bevorderde, al werkte het naar verluidt pas de volgende dag… Het werd eind 19e eeuw ontwikkeld door Felix van Roost in Werchter, die hiermee uitgroeide tot de vijfde grootste brouwer van België aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

In 1965 sloot de brouwerij echter de deuren en het merk raakte in handen van AB InBev, die in 2007 de productie ervan definitief stillegde. De burgemeester van Rotselaar (waar het dorp Werchter onder valt), wist echter voor elkaar te krijgen dat er toch weer Jack-Op gemaakt mocht worden, deze keer door Frank Boon. Het is enkel in en om Werchter verkrijgbaar.

 

Petre Devos

Petre DevosOudenaarde in Oost-Vlaanderen is een oude bierstad. We kennen natuurlijk brouwerij Liefmans, maar er zijn er meer geweest. Een andere fameuze was bijvoorbeeld Petre-Devos, die naast zijn bieren in de jaren twintig en dertig uitblonk met zijn vooruitstrevende design. Zozeer zelfs, dat een oude poster van de brouwerij in het decor van de tv-comedy The Big Bang Theory belandde (zie boven). De brouwerij zelf was toen allang dicht, maar in 2016 wisten drie enthousiastelingen een stokoud gistmonster weer op te kweken, en zo de Trio Triple te reconstrueren.

-> petredevos.com

 

Zulte

ZulteHoewel de bedrijfsnaam wijst op de Engelse bieren die men er maakte, maakte brouwerij Anglo Belge in het Oost-Vlaamse Zulte ook een bekend Vlaams oud bruin bier, gerijpt op houten vaten. Voor een klein dorp was het nog een behoorlijk grote brouwerij, die ook succes had met Anglo Pils, Rossbräu Dortmunder en BIP-cola. Na een aantal overnames viel in 1989 het doek. Vincent Versele, achterkleinzoon van de stichter van de brouwerij, bracht in 2016 het Zulte-bier terug op de markt. Opnieuw als roodbruin gerijpt bier van gemengde gisting.

-> zultebier.be

 

Zoeg

ZoegDit merk van brouwerij Pieraerts in het Brabantse Tienen was een bleek, weinig gehopt zoet bier. Omdat drie van de vijf vennoten in de brouwerij arts waren, stond het ook wel bekend als ‘doktersbier’. De naam zelf slaat op een zeug, ofwel een vrouwelijk varken, al is de reden daarvan in nevelen gehuld. Rond 1955 ging de brouwerij ter ziele, maar in 2010 wekte ondernemer Miel Mattheus het Zoeg-bier weer tot leven. Er is inmiddels zelfs een Zoeg-stripverhaal uitgegeven.

 

Faro Lindemans

Faro LindemansEen klassieker, maar dan toch eentje die een tijd van de markt is geweest. In de 19e en vroege 20e eeuw was faro hét volksbier van Brussel: versneden, aangezoete lambiek dat in grote aantallen door de kelen van arbeider en ambachtsman vloeide. Met de opkomst van het luxere, drogere geuze vanaf eind 19e eeuw raakte faro uit de gratie. In 1978 blies brouwerij Lindemans in Vlezenbeek de faro nieuw leven in, en met succes, niet in het minst voor de export.

-> lindemans.be


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *